Sport zúzódásra krém – Sérülések sport közben

Zúzódás kezelése szükségessé válhat sport közbeni sérülések miatt, de elég egy rossz mozdulat, egy hirtelen lépés, és máris megvan a baj. Ezért érdemes otthon tartani jégzselét, zúzódásra krémet, fáslit, sebtapaszt. A mozgásszervi sérülések között persze vezetnek a sportsérülések, hiszen vannak, akik a kezdők magabiztosságával csapnak a lovak közé és olyanok is, akik sok-sok év kihagyás után a sportban a régi formájukban képzelik el magukat.

Ilyenkor mindenképp előnyös lehet az edzés utáni hűsítő gélek használata, melyek támogatják az izmok regenerációját. Sérülés, megütés bárkivel előfordulhat, nem csupán sportolás során, a megzúzódott testrész fájdalmassá válik, ilyenkor elsősorban hűsíteni és pihentetni kell!

Zúzódás kezelése – Sérülések sport közben

Ha megütjük valamely testrészünket, annak nyoma marad, azontúl, hogy idővel pirosból kékre változik a sérülés helyén a bőr, fájdalmas is lehet, sokszor az adott testrészt korlátozza a fájdalom a szabad mozgásban. A zúzódás kezelésének közismert módja a sérült rész hűtése, de ma már a mirelitborsón túl is találni igen hatékony és kényelmes használatot biztosító készítményeket a lábfej, a boka vagy akár a térd kezelésére, regenerálására.

Mi az a zúzódás

Te pontosan tudod, mi az a zúzódás? Lényegében egy ütéses sérülés. Gondolj csak arra, mikor olyan lila foltot látsz a karodon vagy a combodon, amire nem emlékszel, pontosan mibe is ütötted be, de önmagában is fájdalmas, de ha hozzáérsz, mindenképpen kellemetlen.

Vagy nekimegyünk valaminek, vagy valami nekünk ütődik. A megütődött felületet először pirosnak, majd kéknek, kékes-feketének látjuk, ennek oka a sérült erekből a bőrbe és kötőszövetbe szivárgó vér okozta elszíneződés.

Idősebbeknél vékonyabb a bőr, náluk gyakrabban feltűnnek ilyen sérülések és azoknál is, akik véralvadásgátló gyógyszert szednek.

Boka zúzódás – zúzódásra krém

A hirtelen mozdulatoknak, a váratlan lépéseknek a boka láthatja kárát, a bokaficam, a húzódás és/vagy boka zúzódás elég gyakori jelenség. Bárkivel előfordul, hogy egy nem várt gödörbe lép vagy elszámolja a lépcsőfokokat és mellé sikerül lépni. A boka ilyen jellegű sérülésének kezelése házilag is lehetséges a legtöbb esetben. Leginkább pihentetésre, jegelésre, hűtésre van szükség.

boka zúzódás
Boka zúzódásra krém

Boka zúzódás gyógyulási ideje

A boka zúzódás gyógyulási ideje maximum 7-10 nap szokott lenni, de általában, ha nem járt komolyabb sebbel a sérülés, 3-5 nap alatt jelentősen javul a fájdalom.

Lábfej zúzódás

Az ütéses sérülések között a lábfej zúzódás a másik gyakori baleset, és olykor nem könnyű eldönteni, hogy csak megütődött vagy törés is történt. Érdemes orvossal megnézetni, ha nagyon fáj, meleg tapintatú és duzzadt is a terület.

Térd zúzódás

A térd megütéséhez elég egy botlás, egy térdre esés. Gyógyulási ideje függ a sérülés kiterjedésétől, és attól is, hogy a bőr ép maradt -e vagy seb is keletkezett. Ha otthon tudjuk pihentetni és hűsíteni, néhány napon belül újra használatba vehető a láb.

Térd zúzódás gyógyulási ideje

A térd ütésének gyógyulási ideje a súlyosságától függ. A térd egy bonyolult ízület, ráadásul egy esésnél sanszos, hogy is komolyabban megsérül. Térd sérülésnél gyakran kérnek képalkotó vizsgálatot is emiatt.

Zúzódás kezelése házilag

A legtöbb háztartásban van kisebb-nagyobb „házipatika”, melyben tartunk néhány fájdalomcsillapítót, forró italport, gyógyhatású krémeket, ki mit szokott használni.

A rendszeres testmozgást végzők vagy a krónikus fájdalommal élők általában tartanak az otthoni patikában fájdalomcsillapító krémeket, gyógynövénytartalmú krémeket, hűsítő vagy melegítő krémeket. Persze, ha nyílt seb is keletkezett, ezeket nem szabad használni, nem kerülhetnek a sebbe!

Ha gyorsan, hatékonyan, házilag kell kezelni a zúzódást, a legfontosabb a pihentetés, a hideg borogatás (óvatosan és nem hosszú ideig) és megfelelő krémek használata. Ezek lehetnek gyógynövényesek, gyógyszeres, vény nélküli készítmények vagy hűsítő gélek, melyek más esetben is jó szolgálatot tesznek a fáradt, sajgó izomzat frissítéséhez.

Zúzódásra krém

Zúzódásra krém, gél állagú regeneráló készítmények is bedörzsölhetők a sérülés helyén, a legismertebbek talán a fekete nadálytő, árnika vagy a vadgesztenye krém.

Akik sportolnak, rendszeresen mozognak ismerik a bemelegítő krémek vagy az edzés utáni hűsítő krémek előnyeit. Egy olyan optimális összetételű, aminosavakat és vörös szőlő kivonatot is tartalmazó hűsítő gél, mint a Sigfrid Essence – Champion támogatja az izmok regenerációját, fizikai terhelést követően a kimerült testrészeket kellemesen hűsíti. Citrusos, mentolos aromája tisztítja az elmét, frissíti testünket, lelkünket. Futás, biciklizés, edzés után is jól jön, ha pedig hűsíteni szeretnéd a boka vagy térd zúzódásodat, egy kis bemasszírozással közvetlen a sérüléshez jutnak kiváló hatóanyagai.

Egy sérülés a legváratlanabb pillanatokban következhet be, a jégzselén kívül jó, ha van otthon fásli, sebellátáshoz fertőtlenítő, sebtapasz és zúzódásra krém állagú készítmények, ez utóbbiakkal támogatható a sérült terület regenerálódása.