Teniszkönyök és golfkönyök

Teniszkönyök és golfkönyök: okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Elvileg már nem gyulladt, nem sérült és mégis fáj – a teniszkönyöknél a könyököd külső, míg golfkönyöknél a belső oldala. Hiába a gyógyszer, az injekció, alig enyhülnek, vagy újra visszatértek a tünetek. De miért nem használ semmi? Mielőtt választ adnánk eme kérdésre, tisztázzuk a teniszkönyök és a golfkönyök fogalmát, okait, tüneteit, kezelési lehetőségeit.

A teniszkönyök

A könyöktáji fájdalom leggyakoribb oka a teniszkönyök, azaz a könyökín-gyulladás. Anatómiailag a csuklót és az ujjakat feszítő izmok inai és alkar orsócsonti feszítő izma, a felkarcsont alsó külső bütykéhez tapadnak – a teniszkönyök ezeknek az izmoknak, inaknak és a felkarcsont alsó külső részének csonthártyáját is érintő gyulladása. Ez a gyulladás lehet akut, vagy lehet krónikus (elhúzódó, rendszeresen visszatérő). Krónikus esetben letapadhat az ín, és kialakulhatnak meszes lerakódások is.

teniszkönyök
Teniszkönyök kineziológiai tapasz felhelyezése könyökre

A teniszkönyök kialakulásának okai

A teniszkönyök kialakulásának többféle oka lehet:

 • sportsérülés (teniszezés)
 • foglalkozási ártalom (szobafestők, vízvezeték-szerelők, favágók)
 • minden olyan tevékenység, ami túlzottan igénybe veszi a könyök külső oldalán tapadó inakat vagy az alkari feszítő izmokat
 • gyakran ismétlődő, monoton, egyoldalú mozgás

A teniszkönyök tünetei

A teniszkönyök tünetei szerteágazóak, meghatározó, hogy a fájdalom helye, az erőssége és az is, hogy milyen mozgatásra lép fel:

 • a fájdalom a könyök ízület külső oldalán jelentkezik, elsősorban az alkar nyújtásakor, az ujjak széttárásakor, korlátozva a kar mozgását
 • kisugározhat a felkarba is a könyök és csukló bizonyos mozdulatainál
 • lassan alakul ki, de folyamatosan fokozódik
 • az alkarban gyengeség jelentkezhet a tárgyak emelésénél, ami akár az adott tárgy felemelését is ellehetetleníti
 • gyengül a kéz szorító ereje
 • a felkarcsont a könyökízület feletti részen nyomásérzékeny

A teniszkönyök kezelése

A teniszkönyök kezelése során az a cél, hogy a fájdalmat és a gyulladást csillapítsuk, a mozgáskorlátozottságot megszüntessük és a teherbíró képességet helyreállítsuk. Ennek érdekében fontos a teljes pihentetés, a helyi fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés (krémek, borogatás, szteroid injekció), fizikoterápia, gyógytorna, amelyek támogatni fogják a természetes gyógyulási folyamatot.

A teniszkönyök kialakulásának megelőzése is fontos, ami elsősorban a túlterhelés kerülését jelenti.

A golfkönyök

Ritkábban előforduló probléma a golfkönyök, ami könyök belső oldalának a fájdalmát okozza. Ez is lehet akut vagy krónikus, okai között elsődleges az alkar hajlító izmainak, inainak túlterhelése sportolásnál, egyoldalú fizikai tevékenységeknél (kapálás, szegecselés), egyes foglalkozásoknál (ács, kovács).

A golfkönyök tünetei

A golfkönyök tünetei jellegzetesek:

 • a fájdalom a könyök belső oldalán jelentkezik, főként ökölbe szorításkor, a csukló befelé fordításakor, és kisugárzik a kisujj felé
 • a kar és a kéz gyengül, erőtlenné válik
 • krónikussá válva már nemcsak mozgásra, hanem nyugalomban is jelentkezik a fájdalom, javarészt éjszaka zavarva a pihenést
 • az alkar és a könyök belső oldala nyomásra érzékeny

A kezelése, megelőzése hasonló a teniszkönyöknél fentebb leírtakkal.

Golfkönyök

Mi történik akkor, ha nem használnak a gyógyszerek és az injekciók?

Vannak olyan esetek, amikor a leggondosabb kezelés ellenére sem használ semmi. De vajon miért van ez így? Kutatások során felismerték, hogy a gyulladáscsökkentők azért nem fejtik ki a hatásukat, mert már nincs gyulladás. A könyök ínjainak struktúráját is vizsgálták, azt tapasztalva, hogy a normál esetben párhuzamosan futó kollagén rostok keresztezik egymást, új erek jelennek meg bennük, csökkentve az inak teherbírását, fájdalmat okozva. A kollagén rostok visszarendeződését csak a megfelelően kivitelezett terhelés – gyógytorna – biztosíthatja.

Teniszkönyök kezelése
Teniszkönyök kezelése

A helyzet azonban még ennél is árnyaltabb, hiszen a fájdalom forrása legtöbbször nem a könyöknél van, hanem gerincvelői szinten is fellelhetőek eltérések a fájdalomtovábbításban szerepet játszó folyamatokban. Ez egy olyan idegrendszeri feldolgozási probléma – központi túlérzékenység (centrális szenzitizáció), ami a könyök területére is kiterjedhet. Emellett még szóba jöhet a nyaki érintettség is, ami egy újabb oka a fájdalomnak.

A teniszkönyök és golfkönyök kezelhető lokálisan, amikor különböző manuálterápiás módszerekkel, valóban a könyököt kezeljük. Mobilizáljuk az ízületeket vagy lazítjuk a lágyrészeket a gyógyulás érdekében. Viszont vannak olyan esetek, amikor a könyökfájdalom okát távolabb kell keresni – a nyaknál, a belső szerveknél vagy a központi idegrendszerben és ennek megfelelően kell megtalálni azokat a módszereket, amelyek egyrészt csökkentik a fájdalmat, másrészt támogatják a szervezet öngyógyító mechanizmusait. A műtét csak a legvégső esetben jöhet szóba, mert nem garantálja az sem a fájdalom megszűnését.

forrás: sherlockrehab.hu