Hogy védjük meg a májat?

Valószínűleg ön sem gondolkodott még sokat a máj védelmén, pedig ez a szervünk kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezetünk emésztőrendszerében. Minden, amit megeszünk, vagy megiszunk, beleértve a gyógyszereket is, áthalad rajta. Jól kell bánni vele, hogy egészséges maradjon és el tudja végezni a munkáját.

Sajnos a máj egy olyan szerv, amelyet könnyen tönkretehetünk, ha nem vigyázunk rá kellőképpen.

A máj körülbelül akkora, mint egy kisebb labda és a testünk jobb oldalán, a mellkas alsó része alatt helyezkedik el. Számos fontos feladata van. Segít megtisztítani a vért azáltal, hogy megszabadul a szervezet által termelt káros vegyi anyagoktól. Epének nevezett folyadékot termel, amely segít lebontani az ételekből származó zsírokat. Emellett a glükóz nevű cukrot is tárolja, amely gyors energia löketet ad, amikor szükségünk van rá.

“Nincs semmi trükkös abban, hogy a májunkat jó formában tartsuk. Minden az egészséges életmódon múlik” – mondja Dr. Ray Chung, a Massachusetts General Hospital májátültetési programjának orvosigazgatója. „A máj gondozása sokkal inkább arról szól, hogy kerüljük a káros dolgokat, mint arról, hogy olyan dolgokat együnk vagy igyunk, amelyek különösen táplálják a májat” – teszi hozzá Dr. Chung.

Májbetegség tünetei

A máj védelméhez hasznos ismerni a májbetegségek tüneteit, amik a máj rendellenes működésére utalhatnak. Ezek a következő tünetek.

 • Hányinger, hasi fájdalom, étvágytalanság
 • Folytonos kimerültség érzet, aluszékonyság
 • Emésztési zavarok
 • Bőrviszketés
 • Vizelet- és széklet színének változása
 • Májtáji fájdalom – jobb bordaív alatt érzett tompa nyomás

Májleállás tünetei

A heveny, akut májelégtelenség esetén a májbetegség hirtelen napok alatt alakul ki és a máj működésének hirtelen összeomlásával jár.

Beszélhetünk krónikus májelégtelenségről is, amelynek a végstádiuma a májzsugor.
A következő tünetek figyelmeztetnek a májbetegség romlására, vagy heveny kialakulására.

 • szem- és a bőr sárgasága
 • vizelet sötétedése
 • idegrendszeri tünetek megjelenése

Máj védelme – Hogyan gondoskodjon a májáról

Íme néhány módszer a máj védelmére és egészségének megőrzésére:

Ne fogyasszon sok alkoholt

Az alkoholfogyasztás károsíthatja a májsejteket, és a májzsugorodáshoz vagy hegesedéshez vezethet, amely akár halálos kimenetelű is lehet.

Mennyi az a túl sok alkohol? A jelenlegi nemzetközi irányelvek szerint a férfiaknak naponta legfeljebb két egységnyi alkoholt, a nőknek pedig csak egy egységnyit szabadna inniuk. A valóság sajnos jelentősen eltér az ideális értékektől. Egy 2019-es európai felmérés szerint az európai lakosság 5,2 %-a nagyivónak számít.

Táplálkozzon egészségesen és mozogjon rendszeresen

A mája meghálálja, ha a súlyát kordában tartja és segít megelőzni a nem alkoholos zsírmáj betegséget (NAFLD), amely előbb-utóbb szintén májzsugorodáshoz vezet.

 • Együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt!
 • Fogyasszunk antioxidánsban gazdag élelmiszereket és ha kell szedjünk táplálékkiegészítőket, A, C és E vitaminkészítményeket!
 • Igyunk minimum napi 2 liter folyadékot, elsősorban tiszta vizet!
 • Sportoljunk legalább hetente 150 percet!
máj védelme
Máj védelme egészséges táplálkozással

Vigyázzon bizonyos gyógyszerekkel

Egyes koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek időnként májkárosító mellékhatásokkal járhatnak. A fájdalomcsillapító paracetamol (Tylenol) például károsíthatja a máját, ha túlzásba viszi a szedését.

A paracetamol több száz gyógyszerben, például megfázás elleni gyógyszerekben és vényköteles fájdalomcsillapítókban is megtalálható.

Egyes gyógyszerek abban az esetben károsíthatják a máját, ha szedésük mellett alkoholt fogyaszt. Néhány pedig akkor ártalmas, ha más gyógyszerekkel kombinálják. Beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével a gyógyszerek legbiztonságosabb szedési módjáról.

Előzze meg a vírusos májgyulladást – máj védelme

A vírusos májgyulladás súlyos betegség, amely károsítja a mája és több típusa létezik. A hepatitis A-t a betegséget okozó vírussal fertőzött víz fogyasztásával, vagy ivásával kaphatjuk el. Ha a világ olyan részére utazik, ahol járványok vannak, oltást kaphat.

A hepatitis B és C vérrel és testnedvekkel terjed. A kockázat csökkentése érdekében ne osszon meg mással olyan tárgyakat, mint a fogkefe, borotva, vagy tű. Korlátozza a szexuális partnerei számát, és mindig használjon óvszert.

A hepatitis C ellen még nincs védőoltás, de a hepatitis B ellen már van.

Vizsgáltassa meg magát vírusos hepatitisre. Mivel gyakran nem okoz tüneteket, akár évekig is beteg lehet anélkül, hogy tudna róla. Ha úgy gondolja, hogy kapcsolatba került a vírussal, beszéljen orvosával, hogy szükség van-e vérvizsgálatra.

Az ajánlások szerint érdemes teszteltetnie magát hepatitis C-re, ha 1945 és 1965 között született. A baby boomer generáció nagyobb valószínűséggel szenved a betegségben.

Óvatosan a májkárosító szokásokkal, gyógynövényekkel

Egyes tisztítószerek, aeroszolos termékek és rovarirtók olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a májat. Kerülje a közvetlen érintkezést velük a máj védelmének érdekében! A cigarettában lévő adalékanyagok szintén károsíthatják a májat, ezért ne dohányozzon.

Legyen óvatos a gyógynövényekkel és étrend-kiegészítőkkel. Néhány, amely problémákat okozott már, a fekete nadálytő, kálmos és a vérehulló fecskefű. Ezek a gyógynövények igen hatásosak lehetnek egyéb panaszokra, ám sajnos a májunkra mérgezőleg hathatnak ezért mindig kérje ki szakorvos véleményét az alkalmazásuk esetén.

Igyon kávét

A kutatások szerint a kávé csökkentheti a májbetegség kockázatát. Senki sem tudja miért van ez így, de érdemes szemmel tartani, ahogy egyre több kutatás készül a témában.

Chung szerint a máj védelme és egészségének megőrzése érdekében kövesse az egészséges életmódot és tartsa szemmel a gyógyszereket. „A máj nagyon elnéző szerv lehet, de vannak határai”.

Máj méregtelenítése és regenerálása

A máj az egyetlen belső szervünk, amely képes regenerálódni, újraépülni és az elpusztult-, hiányzó sejteket újraépíteni.

A következők például segíthetik a máj regenerálódását és a máj védelmét.

 • Máriatövis: a növényből származó szilimarin megerősíti a májsejteket és így megakadályozza a méreganyagok bejutását.
 • Cink: segíti a méregtelenítést és az oxidatív stresszel szembeni védekezést.
 • Lecitin: segít megelőzni a zsírmáj kialakulását.

További érdekes cikkekért és fejleményekért kattintson IDE.